Hoe leg je een hekwerk aan (stappenplan)

stapppenplan hekwerk plaatsenJe eigen tuin is een kostbaar bezit. Het is de plek waar je heerlijk kan ontspannen en daarnaast is het een plek waar je kan genieten van wat privacy. Wanneer je net in een huis bent komen wonen kan het zomaar zijn dat de vorige bewoners geen erfafscheiding hebben laten plaatsen. Het kan ook zijn dat je in een nieuwbouwhuis trok waar nog geen duidelijke erfafscheidingen zijn geplaatste. Het is in dat geval een goed idee om een hekwerk aan te leggen. Waar begin je eigenlijk? We hebben een stappenplan voor je.

 *Tip:
Wat is de exacte prijs van hekwerk voor jou? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Stap 1; Waar liggen de grenzen. Je ziet het in tv programma’s als de rijdende rechter heel vaak. Buren die slaande ruzie met elkaar hebben omdat niet duidelijk is waar de erfafscheiding ligt. Het is dan ook verstandig om eerst informatie te gebruiken afkomstig van het kadaster. Vaak staan er bij nieuwe huizen al kadasterpaaltjes in de grond. Die markeren de grens tussen twee tuinen zoals deze door het kadaster is vastgesteld. Span een touw tussen de kadasterpaaltjes. Zo weet jij waar je hekwerk moet komen te staan.

Stap 2: Neem het meetlint ter hand. Nadat je de erfgrens hebt gemarkeerd ga je aan de slag. Neem je meetlint en meet de lengte en breedte van je tuin op. Houd daarbij rekening met het feit dat er straks ook nog paaltjes moeten komen te staan om het hekwerk vast te zetten. Wanneer jij je verrekent kom je verkeerd uit met je hekwerkpanelen en daar wordt geen enkele buurman vrolijk van.

Stap 3: Ga met je buurman rond de tafel zitten. Samen met je buurman ga je in overleg. Wat voor soort hekwerk willen jullie aanleggen? Jullie kunnen kijken welk budget er bij ieder beschikbaar is. Het is namelijk het voordeligste maar ook het mooiste om hetzelfde materiaal voor je hekwerk te kiezen als je buren. Jullie hebben ook een gezamenlijk stuk hekwerk wat tussen jullie beide tuinen in komt te staan, dus jullie zitten toch aan elkaars smaak vast.

Stap 4: Ga naar de hekwerkwinkel. Na het meten en het overleg ga je naar de hekwerkwinkel. Gaan jullie samen hekwerk kopen, dan is het verstandig om samen te gaan. Wellicht is er een buurman die een aanhanger heeft. Samen kopen jullie de materialen voor het hekwerk in. Het maakt op dat moment niet uit als een hekwerkpaneel wat langer is dan de breedte van de tuin. Doordat jullie allemaal hetzelfde hekwerk kiezen mag dit gewoon doorlopen.

Stap 5: kies een poort. Je eigen poort kies je natuurlijk zelf. Houd daarbij rekening met de breedte van de hekdelen die je hebt gekocht. Je poort moet precies pas staan in je tuin. Begin daarom bij één kant van de buren en werk door naar de andere kant toe. Op die manier krijg je een mooi aaneensluitend geheel.

Stap 6: Aan de slag. Bij thuiskomst kun je gezamenlijk de hekwerken gaan neerzetten. Begin in de breedte, en ga pas daarna de stukken naar het huis zelf doen. Op die manier heb je niet teveel afval van de hekwerkpanelen. Jullie kunnen gezamenlijk de paaltjes in de grond plaatsen en met de grondboor gaten maken. Dit scheelt een stuk in het gereedschap. Je hoeft slechts één grondboor te kopen of te huren voor deze klus.

Stap 7: Nagenieten van het werk en de rekening opdelen. Wanneer alle tuinen zijn voorzien van hekwerk is het tijd om na te genieten van het werk. Vergeet niet om de rekening van het hekwerk te delen met je buren. Op die manier ontstaan er geen scheve gezichten naar elkaar toe.

Stap 8: Als jullie er niet uitkomen; schakel hulp in. Wanneer je met een aantal buren bent is er altijd wel één die heel handig is met klussen. Het kan echter ook zo zijn dat je er alleen voor staat omdat je alleen nieuw bent komen wonen in een woning of omdat jullie allemaal twee linkerhanden hebben. In dat geval is het een heel verstandig idee om hulp in te schakelen. Jullie willen immers allemaal dat er een stevig hekwerk staat wat de tand des tijds goed kan doorstaan. In dat geval moet er dus hulp worden ingeschakeld. Huur een klussenbedrijf in of vraag de leverancier om langs te komen om de hekwerken te plaatsen.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het snelste bespaar je op de aanschaf van hekwerk door offertes op te vragen. Dit doe je heel eenvoudig met één muisklik op de onderstaande button. Je vraagt dan direct meerdere vrijblijvende offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Die offertes kan je vervolgens op je gemak met elkaar vergelijken. Het vergelijken van die offertes kan je een voordeel tot wel 30 procent opleveren.