Je eigen tuin, dat is een plek waar je graag wat privacy hebt. In de achtertuin plaats je schuttingen om je eigen plekje af te bakenen. In de voortuin zal je het met een lager hekwerk moeten stellen. De wet schrijft voor dat je daar een hekwerk tot maximaal ongeveer een meter hoogte mag plaatsen. Veel mensen kiezen voor een hekwerk van hout. De reden is heel eenvoudig. Hout is gemakkelijk te bewerken en op maat te maken. Bovendien is hout natuurlijker voor het oog dan een willekeurig ander materiaalhekwerk. We keken naar de kosten van een hekwerk van hout.
Inhoud
Hoeveel kost een hekwerk van hout
Een hekwerk van hout vind je in allerlei verschillende uitvoeringen. Je hebt de keuze uit panelen hekwerk. Deze zijn doorgaans standaard 180 cm lang. Je kan ook kiezen voor hekwerk op een rol. Je spreekt dan van zogenaamd schapenhek. We keken naar de prijzen van de diverse soorten hekwerk en kwamen tot de volgende bevindingen.
Welk product of dienst wil je afnemen | Per welke eenheid is de prijs berekend | Wat is de prijs per eenheid |
Tuinhek van vurenhout | Per paneel van 180 bij 80 cm | Tussen 15 en 20 euro |
Tuinhek van hardhout | Per paneel van 180 bij 80 cm | Tussen 90 en 100 euro |
Borderrol | Per rol van 180 bij 30 cm | Tussen 6 en 9 euro |
Schapenhek | Per rol van 500 bij 70 cm | Tussen 55 en 60 euro |
Palen voor tuinhek | Per stuk | Tussen 15 en 20 euro |
- Als je handig bent aangelegd. Ben je handig aangelegd, dan kan je een hekwerk van hout prima zelf plaatsen. Denk er in dat geval aan dat de palen goed loodrecht staan en dat de afstand tussen de palen niet te hoog is. Het is verstandig om een houten hekwerk te plaatsen met twee personen voor de stabiliteit.
- Als je niet handig bent aangelegd. Ben je niet handig aangelegd, dan kan je het plaatsen van een hekwerk van hout het beste overlaten aan een klussenbedrijf of aan de leverancier. Je betaalt in dat geval een uurloon wat tussen de 45 en 60 euro ligt. Voor die prijs weet je wel dat jouw houten hekwerk stabiel is en dat het jaren mee kan. Ook zal je doorgaans genieten van een garantie op het hekwerk wanneer het door een professional is geplaatst.
- Als je een beetje handig bent aangelegd. Ben je een beetje handig aangelegd, dan kan je de plaatsing van het hekwerk het beste aan de leverancier overlaten maar zelf een aantal zaken doen. Je zou bijvoorbeeld het oude hekwerk kunnen verwijderen zodat dit arbeidsloon scheelt. Wanneer je het oude hekwerk dan ook nog afvoert naar de gemeentewerf kan dit een besparing van een uur opleveren.
Hoe is het prijskaartje samengesteld
Hoeveel jij betaalt voor een hekwerk van hout bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt. We hebben de keuzes voor je op een rijtje gezet.
- Keuze 1: Hoe lang is het houten hekwerk. Een houten hekwerk koop je in delen of panelen. De lengte van het hekwerk wat je koopt bepaalt voor een groot gedeelte de prijs. Hoe langer en hoe breder het hek wat je koopt, hoeveel meer je ervoor kwijt bent.
- Keuze 2: Welk hekwerk wil je gaan kopen. De prijs die je betaalt voor een houten hekwerk wordt voor een groot stuk bepaald door het type hekwerk wat je wil gaan kopen. Kies je voor schapenhek, dan ben je goedkoper uit dan wanneer je bijvoorbeeld hardhouten tuinhek wil gaan aanschaffen.
- Keuze 3: Hoe hoog moet het houten hekwerk zijn. Wanneer je een hekwerk wil kopen van maximaal 30 tot 40 cm hoog is het een goed idee om een borderrol te kopen. Dit is een aaneengesloten stuk hekwerk wat gemakkelijk zonder palen te plaatsen is. Wil je een hoger hekwerk van bijvoorbeeld 80 cm, dan kom je uit op een tuinhek van vurenhout of hardhouit, of op een schapenhek. Dit zijn hekken die met palen moeten worden bevestigd. Deze keuze is aanmerkelijk duurder.
- Keuze 4: Hoe duurzaam moet het hek zijn. Wil je een houten hek voor even, dan is een stuk borderrol een heel verstandige keuze. Dit soort hekwerk houdt doorgaans een jaar of 5 a 10 voordat het weer moet worden vervangen. Een hek van hardhout zal behoorlijk langer mee gaan. Dit soort hekken gaan – wanneer ze door een professional zijn geplaatst – doorgaans 20 tot 30 jaar mee zonder dat je er al teveel onderhoud aan hebt. Je betaalt wat meer voor een dergelijk hekwerk maar het is een duurzamere keuze.
- Keuze 5: Welke palen kies je bij het hek. Een houten hekwerk kan je bevestigen aan meerdere soorten palen. Je kan kiezen voor vurenhouten tuinpalen. Deze zullen voor een laag hek tussen de 7 en 12 euro per stuk kosten. Je kan ook kiezen voor metalen paaltjes. Deze kosten voor een laag hek tussen 15 en 20 euro per stuk. Wil je een hek wat echt hufterproof blijft staan, dan zijn palen van beton de beste keuze. Deze koop je voor een laag hekwerk voor 15 a 20 euro.
Praktische bespaartips
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
Het snelste bespaar je op een hekwerk van hout door offertes op te vragen. Dit doe je met één muisklik op onderstaande button. Je vraagt dan in één keer vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Je kan de offertes thuis op je gemak vergelijken. Dat voordeel kan oplopen tot wel 30 procent.