Hekwerk kopen checklist

Hekwerk checklistEen eigen tuin is een geweldige plek. Je wilt er het liefste zoveel mogelijk tijd in doorbrengen en daarnaast wil je een stukje privacy hebben. Wanneer je in een huis woont waar de tuin niet omheind is woon je eigenlijk in een stukje niemandsland. De buurjongen trapt zijn voetbal voortdurend door jouw tuin heen en de honden van wildvreemden komen hun behoefte in jouw tuin doen. Het is dan ook een goed idee om een hekwerk aan te schaffen. We hebben een handige checklist voor je samengesteld.

 

 *Tip:
Wat is de exacte prijs van hekwerk voor jou? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes.

Stap 1: Waar komt je hekwerk te staan. Ga je een hekwerk neerzetten, dan is het allereerst goed om te kijken waar het mag komen te staan. Je wilt immers naderhand geen slepende rechtszaak met de buren of met de gemeente omdat je op andermans grondgebied bent gaan staan. Kijk dan ook goed waar je hekwerk moet komen te staan. Vaak vind je in een tuin kadasterpaaltjes. Dit zijn metalen paaltjes die door het kadaster zijn geplaatst toen de woningen werden opgeleverd. Is het kadasterpaaltje inmiddels verdwenen, dan kan je vragen of het kadaster opnieuw wil langskomen om deze paaltjes te plaatsen. Tussen de kadasterpaaltjes span je een touw. Dit is de kadastrale grens tussen twee huizen.

Stap 2: Neem het meetlint ter hand. Na het bepalen van de kadastrale grens neem je het meetlint ter hand. Nu ga je opmeten hoeveel hekwerk je eigenlijk moet gaan aanschaffen. Neem nooit de lengte en breedte van je tuin gedeeld door de lengte van de hekwerkdelen als richtlijn. Er moeten immers nog paaltjes tussen komen te staan en die nemen ieder op hun beurt tussen de 5 en 8 cm in.

Stap 3: Oriënteer je goed. Nu ga je kijken wat voor hekwerk je zou willen hebben. Daarbij vraag je jezelf een aantal zaken af.

  • Welk budget heb ik. Kijk naar het budget wat je hebt voor een hekwerk. Denk eraan dat je niet je hele budget kan opmaken aan hekwerkdelen. Er zullen ook paaltjes en bevestigingsmateriaal moeten worden gekocht. Wellicht zal je ook rekening moeten houden met de kosten van een klussenbedrijf wat het hekwerk bij jou komt plaatsen.
  • Welk materiaal wil ik kopen. Bedenk je goed dat een hekwerk van hout doorgaans een kortere levensduur zal hebben dan een hekwerk van metaal of smeedijzer. Een hekwerk van hout zal echter ook goedkoper zijn. Ook hier komt het stukje budget weer van pas. Kijk ook naar een poort. Deze is vaak duurder dan een normaal hekwerk omdat er een mechanisme aan te pas komt om de poort te openen en sluiten.
  • Koop ik nieuw of tweedehands. Is jouw smaak voor een hekwerk duurder dan dat je budget hebt, overweeg dan eens om tweedehands hekwerk te kopen. Tweedehands hekwerk kan je kopen in speciale webwinkels maar je kan het ook op een website zoals Marktplaats kopen.

Stap 4: Laat desnoods inmeten. Wil je zeker weten dat je het juiste hekwerk koopt en dat je poort goed past in het geheel, laat je hekwerk dan goed inmeten. Dit kan je laten doen door de leverancier van het hekwerk. Meestal heeft deze een inmeet service. De medewerkers van de inmeet service kunnen ook komen om je hekwerk te plaatsen wanneer je bestelling wordt afgeleverd.

Stap 5: Ga je zelf plaatsen of laat je het hekwerk plaatsen. Wanneer dan je bestelling is afgeleverd is het goed om te kijken of je het hekwerk zelf gaat plaatsen. In dat geval bespaar je jezelf het loon van een klussenbedrijf. Dit is ongeveer 45 a 60 euro per uur, waarbij je er vanuit mag gaan dat er 4 tot 5 stukken hekwerk in een uur kunnen worden geplaatst. Ga je zelf aan de slag, reken er dan op dat je nog een extra persoon nodig hebt om het hekwerk te plaatsen.

Stap 6: Veranker de palen goed. Een hekwerk staat door weer en wind en heeft nogal wat te verduren. Het is dan ook goed om de palen van het hekwerk – wanneer ze eenmaal goed waterpas staan – te verankeren. Dit doe je door ze in te gieten met cement of beton. Op die manier weet je zeker dat je hekwerk zal staan als een huis, en dat het materiaal niet snel zal gaan rotten doordat het goed beschermd is.

Stap 7: Bespaar niet op de poort. De poort van je hekwerk is vaak letterlijk het sluitstuk op de begroting. Bespaar hier echter niet op. Een poort wordt namelijk heel intensief gebruikt en moet daarom van een goede kwaliteit zijn. Een poort kost vaak ongeveer twee keer zoveel als een hekwerkpaneel.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het snelste bespaar je op een hekwerk door offertes op te vragen. Dat doe je vanuit je luie stoel met één muisklik op onderstaande button. Je vraagt dan direct vrijblijvend meerdere offertes op die je rustig met elkaar kunt vergelijken. Het vergelijken van deze offertes kan je een voordeel tot wel 30 procent opleveren.